Koppeling met echo-apparaat

Verloskundige Bianca Renkens over de koppeling

Edwin Frieswijk begeleidt de praktijken die gebruik willen maken van de echokoppeling. Verloskundigenpraktijk Aalsmeer e.o. was een van de eerste praktijken bij wie Edwin de koppeling gerealiseerd heeft. Verloskundige Bianca Renkens van praktijk Aalsmeer e.o. vertelt hoe het ging.

Is alles naar wens verlopen?
“Jawel, we zijn wel blij dat het nu allemaal werkt.”

Welk type echo apparaat gebruiken jullie?
“Wij hebben een Aloka prosound 6 aangeschaft, een mooi apparaat.”

Welke echogegevens worden in Orfeus gezet?
“De datum van de echo en de meetgegevens uiteraard. Nog geen plaatjes, maar dat kan binnenkort wel. Dan zou het wel compleet zijn.”

Wat zijn voor jou de voordelen van deze koppeling?
“Je hoeft het niet meer zelf in te vullen, dus je vermijdt overnamefouten. En het scheelt tijd.” Bianca aarzelt even voor ze verder gaat: “Alhoewel ik zelf nog de rest van de gegevens, dus wie en waar en met welke indicatie, moet invullen.”

Heeft de implementatie jou veel tijd gekost?
“Dat is wat lastig te zeggen, het ging tussendoor. Er zijn wel veel mails en telefoontjes en sms-jes heen en weer gegaan voordat de juiste meetgegevens in Orfeus kwamen. Maar de samenwerking was prettig.”

Heb je nog tips voor praktijken die de koppeling met het echo apparaat overwegen?
Bianca antwoordt beslist: “Kijk goed of je apparatuur echt wel geschikt is. Wij moesten vaststellen dat we niet volledig voorgelicht waren door de leverancier van het echo-apparaat. En verder als alles gereed is moet je onderling goed communiceren zodat iedereen weet hoe de gegevens verstuurd dienen te worden.”

Edwin Frieswijk over het project

Inmiddels is de echo-koppeling in een aantal praktijken geïmplementeerd. Edwin Frieswijk vertelt over dit project.

Wat doet de koppeling precies? Hoe werkt het?
“Dat is per echo-apparaat verschillend. We maken gebruik van een pc als tussenstap. Het echo-apparaat stuurt de meetgegevens in een DICOM bestand naar de pc. Echo-apparaat en pc zijn hiertoe via een seriële kabel met elkaar verbonden. Een softwareprogramma op de pc versleutelt de data, dit noemen we encryptie. Het betekent dat de informatie onleesbaar wordt gemaakt voor onbevoegden. De beveiligde gegevens worden naar de Orfeus server gestuurd en ingelezen in de cliëntenkaart.”

Voor welke praktijken is dit handig?
“De koppeling is vooral handig voor kleinere praktijken die zelf echo’s maken. Het scheelt ze veel tijd en fouten door overnemen van de gegevens is uitgesloten.

Welke kosten zijn er aan verbonden voor de verloskundigenpraktijk?
“Voor de implementatiekosten wordt eerst een inschatting gemaakt van de werkzaamheden en goedkeuring van de praktijk gevraagd. Daarnaast moet een kabel of netwerkkabel aangeschaft worden, eventueel een isolator. Deze laatste om te voorkomen dat je echo-apparaat onder stroom kan komen te staan. Hou er wel rekening mee dat het wat tijd kost. Met elkaar afstemmen wat er gaat gebeuren, software installeren, tests uitvoeren.”

Wat is de DICOM standaard precies?
“Sommige echo-apparaten ondersteunen de DICOM standaard. Hiermee kunnen via een netwerkkabel afbeeldingen en meetgegevens verstuurd worden. De ondersteuning van DICOM is echter bij de meeste apparaten een prijzige optie en vaak in het geheel niet mogelijk.” Edwin verzucht: “Als elk echo-apparaat de DICOM standaard zou ondersteunen, dan was dit project al lang afgerond.”

En de beelden?
“Sommige echo-apparaten bieden alleen de mogelijkheid om meetgegevens op te sturen. Een aantal kan via de DICOM standaard ook afbeeldingen versturen. Deze worden dan door Orfeus bewaard en automatisch gekoppeld aan de kaart. Vanuit Orfeus zijn deze afbeeldingen later nog te bekijken.”

De belangstelling van verloskundigenpraktijken is groot. Edwin benadrukt dat het tot stand brengen van de koppeling met Orfeus echt maatwerk is, m.a.w. niet iedereen kan gelijktijdig geholpen worden.

Meer weten?