zaansmedischcentrumvoorkantHet Zaans Medisch Centrum en zeven verloskundigen praktijken in de regio werken sinds januari 2012 met Orfeus Euridice. Wij hebben de ervaringen opgetekend.

Waarom Orfeus Euridice?

Vanuit het veld kwam de vraag om op een snelle, betrouwbare en veilige manier gegevens in de zorgketen te kunnen delen. In samenwerking met eerste- en tweede lijns deskundigen hebben wij Orfeus Euridice ontwikkeld.

Het resultaat is een geautoriseerde inkijkfunctie, waarbij vastgelegd wordt wie, wanneer een dossier raadpleegt. En met de mogelijkheid een bericht achter te laten in het dossier.

Hugo Heilema, 1e lijns verloskundige, over Orfeus Euridice

We worden ontvangen in de knusse praktijk van Hugo en José Heilema in Zaandam. Na een drukke dienst en met een stevige mok koffie erbij, blikken we terug op het eerste jaar Orfeus Euridice.

“Het mooiste is”, zegt Hugo, “dat ik nooit meer mijn bed uit hoef om iets te faxen. We hebben geen papieren dossier meer, alles komt digitaal in de kaart van de cliënt terecht.”

Wanneer wordt het meest gebruik gemaakt van Orfeus Euridice, bij acute overdracht of bij verwijzing voor consult in de tweede lijn?
“In beide gevallen, altijd. Zoals gezegd, de status wordt niet meer geprint.”

Wat vinden je cliënten er van?
“De reacties zijn uitsluitend positief. Alle cliënten, en dan bedoel ik ook echt iedereen, vinden het een goed idee dat de gynaecoloog meekijkt in onze computer zodra ze verwezen worden.”

Even terug naar de beginperiode, heeft de implementatie van Orfeus Euridice jou veel tijd gekost?
“Geen seconde! Nou ja, ok, in mijn rol als kartrekker en tijdens de proefpilots wel wat; maar het heeft mijn andere collega’s geen seconde tijd en ook geen cent gekost.”

Tot slot, is hierdoor de samenwerking tussen eerste en tweede lijn verbeterd?
“De samenwerking was al goed. Maar,” zegt Hugo stellig “de zorg voor de cliënt is wel verbeterd.”

Echt geen verbeterpunten?
“De (assistent-)gynaecologen zouden wat vaker even een bericht kunnen achterlaten als ze een kaart ingekeken hebben, dat zou wel prettig zijn.”